Het hoe en wat van betonwerk


Betonwerk

Voor het gebruik van woningen en gebouwen is het tegenwoordig heel normaal om gebruik te maken van betonwerk. Betonwerk omvat alles wat met betonconstructies te maken heeft. Dit kan een betonnen muurtje zijn, maar ook gewapend beton dat in gebouwen gebruikt wordt. Het gewapende beton is vooral in de bouwwereld bekend - bij bedrijven zoals Pannekoek GWW BV - en is zeer sterk, zodat men hiermee sterke en hoge gebouwen kan bouwen. Betonwerk is in de geschiedenis niet altijd het meest geliefde bouwmateriaal geweest, maar tegenwoordig is gewapend beton essentieel in de ruwbouw. Er wordt in de bouw jaarlijks een kubieke meter beton per persoon gebruikt in vooral westerse landen. 

Wat is beton?

Om het betonwerk sterk te maken en bestand tegen alle weersinvloeden is een goede mix tussen verschillende materialen heel belangrijk. Beton bestaat uit cement met zand, grind of een combinatie van beiden. Dit wordt dan aangevuld met water om het beton werkbaar te maken. Wel is het bij het maken van beton oppassen om niet teveel water te gebruiken. Beton waar teveel water inzit kan maar moeilijk drogen en is niet sterk genoeg. Wanneer er te weinig water gebruikt wordt is er een risico dat het beton korrelig wordt. Dit heeft als gevolg dat het gemakkelijk breekt. Een goede betonmix maken vereist dus kennis en moet secuur gebeuren. Als de juiste mix voor betonwerk is ontstaan zal het op de juiste manier uitharden en uitermate hard worden en zal het niet door vocht kunnen oplossen. De hardheid van beton kan vergeleken worden de hardheid van natuursteen. 

Historie van betonwerk

In de oudheid, gebruikten de Grieken en de Romeinen al beton. De vele overgebleven bouwwerken en opgravingen zijn daar een voorbeeld van. Het toont aan dat het beton in die tijd al vrij sterk was, hoewel de samenstelling wel anders was. Meestal werd er als hulpstof kalk toegevoegd, wat als voordeel had dat het beter bestand was tegen zeewater. De eeuwen daarna werd beton niet zoveel meer gebruikt. In de 18e eeuw werd het gewapend beton uitgevonden, waarmee betonwerk weer populair werd omdat er veel sterkere en hogere gebouwen mee gebouwd konden worden. Deze populariteit is er tegenwoordig nog steeds.

Gewapend beton

Wat is er dan zo goed aan het gewapende beton dat dit zo razend populair is om mee te bouwen? Beton heeft van zichzelf een hoge drukkracht. Beton kan dus door plaatsing van zwaar materiaal of zelfs complete gebouwen de druk dragen. IJzer heeft weer een hoge trekkracht. Door dus ijzer te combineren met beton, vaak door ijzeren matten of roosters, is het betonwerk bestand tegen zowel hoge drukkrachten als hoge trekkrachten.

Over ons

Blog over aannemers

Bouwwerken organiseren en realiseren, dat is mijn passie! En ik praat en schrijf hier graag over. Mijn naam is Leonard, ben 52 jaar en heb jarenlang mijn eigen aannemersbedrijf gehad. Door passie voor aannemers en verder alles wat met bouwen te maken heeft, door mijn voormalig werk en internationale ervaring, wil ik graag mijn kennis en expertise delen met anderen. Dat is ook de reden waarom ik een blog over aannemers ben begonnen. Inmiddels raakt deze steeds beter gevuld, en nog steeds groeiende. Lees dus mijn blog, voor iedereen die in de bouw en realisatie daarvan is geinteresseerd. Veel plezier alvast!

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

10 mei 2019
Asbestsaneringsbedrijf, verantwoordelijk werk ASBESTSANERINGSBEDRIJF, VERANTWOORDELIJK WERK ASBEST, DAT IS NIET BEST Asbest is een product wat ernstig

20 november 2018
Als de zomermaanden voorbij zijn en het weer kouder en guurder wordt, dan wil je dat het binnen in je woning warm en behaaglijk is. Als het weer eenma

29 maart 2018
Taken Een bouwbedrijf (zoals bijv. Bouwbedrijf De Caluw├ę en Broekaart BV), ook wel een aannemer, is een organisatie die in de hand wordt genomen als e