Het waarom van ontijzering


Ontijzering

Het gesteente dat in verschillende lagen in de aarde ligt, bevat diverse soorten stoffen en mineralen. In veel gesteente zit ijzer. Dit is een ijzer in een soort van poedervorm. Onder de aarde stroomt ook grondwater. Wanneer dit grondwater langs het gesteente stroomt, neemt het automatisch ook het ijzer mee. Dit grondwater is voor ons heel belangrijk, omdat wij dit voor allerlei zaken gebruiken, zoals drinkwater. Maar drinkwater met ijzer drinken kan heel ongezond voor de mens zijn. Wij hebben uiteraard wel ijzer nodig, maar in dat water zit nog zo'n hoog ijzergehalte dat het onze gezondheid kan aantasten als wij dit ongezuiverd zouden opdrinken. We moeten het water dus ontdoen van ijzer en dat gebeurd door middel van ontijzering.


Nadelen van ijzer in het water

Niet alleen voor de mens kan teveel ijzer in ons water schadelijk zijn voor de gezondheid. Er wordt ook ontzettend veel grondwater gebruikt door agrarische bedrijven. Zij geven dit te drinken aan het vee en en gebruiken het voor het land. Dieren mogen een fractie meer ijzer in hun water hebben dan mensen, maar het natuurlijke water bevat dan nog steeds teveel ijzer. Planten, granen e.d. die besproeid worden door de boer, vangen ook teveel ijzer op en het ijzer zal in poedervorm op de bladeren blijven liggen. Ook voor hen ontijzering een absolute noodzaak. Veel agrarische bedrijven maken dan ook gebruik van beluchtingsvijvers zodat de boer zelf het ijzergehalte in zijn water op peil kan houden. Ook leidingen en machines, waar het water doorkomt kunnen niet tegen teveel ijzer in het water. Het ijzer zal in de leidingen achterblijven en kunnen verstoppen. Ook gaan apparaten beduidend minder lang mee. 


Hoe gaat ontijzering in zijn werk? 

De start van ontijzering is betrekkelijk makkelijk. Dit gebeurd door oxidatie. Dit houdt in dat het water belucht moet worden. Hierdoor vormt het ijzer, klonten, ook wel ijzervlokken genoemd. Deze ijzervlokken zullen dan uit het water gehaald moeten worden. De snelheid waarmee het water geoxideerd kan worden en er zich ijzervlokken vormen hangt af van de PH waarde van het water. Het is dus belangrijk om altijd de PH waarde van het water in de gaten te houden. Een te hoog PH waarde mag niet en dat kan je voorkomen door er kalk bij te gooien. Als je als particulier aan ontijzering van je water wilt doen, voor bijvoorbeeld water voor de tuin, dan is dit vrij eenvoudig met drie regentonnen te doen. Agrarische bedrijven pakken het groter aan met beluchtingsvijvers en de grote waterzuiveringsbedrijven hebben hier speciale ontijzering apparatuur voor, waar het ijzer door middel van compressors verwijderd kan worden.

Over ons

Blog over aannemers

Bouwwerken organiseren en realiseren, dat is mijn passie! En ik praat en schrijf hier graag over. Mijn naam is Leonard, ben 52 jaar en heb jarenlang mijn eigen aannemersbedrijf gehad. Door passie voor aannemers en verder alles wat met bouwen te maken heeft, door mijn voormalig werk en internationale ervaring, wil ik graag mijn kennis en expertise delen met anderen. Dat is ook de reden waarom ik een blog over aannemers ben begonnen. Inmiddels raakt deze steeds beter gevuld, en nog steeds groeiende. Lees dus mijn blog, voor iedereen die in de bouw en realisatie daarvan is geinteresseerd. Veel plezier alvast!

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

20 november 2018
Als de zomermaanden voorbij zijn en het weer kouder en guurder wordt, dan wil je dat het binnen in je woning warm en behaaglijk is. Als het weer eenma

29 maart 2018
Taken Een bouwbedrijf (zoals bijv. Bouwbedrijf De Caluw├ę en Broekaart BV), ook wel een aannemer, is een organisatie die in de hand wordt genomen als e

23 maart 2018
Betonwerk Voor het gebruik van woningen en gebouwen is het tegenwoordig heel normaal om gebruik te maken van betonwerk. Betonwerk omvat alles wat met